İçindekiler
Yetişkinlerde Beden Kitle İndeksi
Yetişkinlerde beden kitle indeksi kişinin kilosunun ağırlığına oranla ölçülmesinin yapıldığı testtir. Beden kitle indeksinin sonuçları Dünya Sağlık Örgütü’nün referans aralığı temel alınarak değerlendirilir.
Yetişkin Beden Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?
Beden ya da vücut kitle indeksi kilogram cinsinden ölçülen vücut ağırlığının, metre cinsinden ölçülen boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanmaktadır.
Beden Kitle İndeksi Yaptırmak Neden Önemlidir?
Vücut kitle indeksi hem yetişkinlerde hem de çocuklarda oldukça önemlidir. Bu indeks sayesinde toplam vücut yağı görülmektedir. Sağlık problemlerinin erken teşhisinde ve obezite gibi ciddi rahatsızlıkların önüne geçilmesinde vücut kitle indeksi büyük önem taşır. Özellikle yetişkinlerde beden kitle indeksi belli bir yaş aralığından sonra ortaya çıkabilecek olan hastalıklara önlem alınabilmesi için de oldukça önemlidir.

Yetişkinlerde Beden Kitle İndeksi Değerleri Ne Anlama Gelir?
Vücuttaki yağ oranını ölçümünün yapıldığı yetişkinlerde beden kitle indeksi sonucunda bazı değerlere ulaşılır. Halk arasında boy kilo indeksi olarak da isimlendirilen bu indeks sonucunda ulaşılan değerler kişinin ideal kilosunu öğrenmesi açısından da oldukça faydalı olabilir. Elde edilen değer BMI cinsinden hesaplanır. Bu değer indeksi yaptıran kişinin ideal ve sağlıklı kilosuna ne kadar yakın olduğunu gösterir. Risk değerlendirmelerinde ve hastalıkların ön görülmesinde beden kitle indeksi önemlidir.
İndeksi yaptıracak kişi boyunu ve kilosunu doğru şekilde bilmelidir. Boy ve kilo biliniyorsa vücut ağırlığı (kg) / boy uzunluğu (m) formülü kullanılarak hesaplama yapılabilir. 1.65 m uzunluğunda ve 60 kg ağırlığında bir kişi için hesaplama şu şekilde yapılabilir:
1.65 x 1.65 = 2.07
60 / 2.07 = 22.2
Bu durumda bu kişinin vücut kitle indeksi 22.2 BMI etmektedir.
BMI değerlerinin verdiği sonuçlar ise şöyledir:
0 ila 18.5 BMI: Bu sonuçlar indeksi yaptıran kişinin zayıf kategorisine girdiğini gösterir.
18.5 ila 24.9 BMI: Bu değerler normal değer aralığını kapsar.
25 ila 29.9 BMI: Bu indeks sonucu fazla kilolu kategorisinde değerlendirilir.
30 ila 34.9 BMI: Bu aralıklar şişman kategorisinde değerlendilir.
45+ BMI: Bu aralık üçüncü derece obez kategorisinde değerlendilir. Yetişkinlerde beden kitle indeksi sonucunda buna ulaşan kişilerin muhakkak önlem alması gerekmektedir.